Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tablete pentru prieteni : Cunoasterea

Problema este tot asa de veche ca lumea...si, paradoxal, nu are încă o definitie care să fie completă si acceptată; cele mai multe religii cred că facultatea de a cunoste este un dar de la Creator-Dumnezeu; spre deosebire de ei, gînditorii de-alungul secolelor-începînd cu Platon- au atribuit-o capacitătii creierului de a înregistra notiuni noi si de a le utiliza cînd este necesar.
Dar înregistrarea pasivă de notiuni, sau actul de a învătza,-care în realitate este acumulare de informatii -nu este suficient; este necesar ca informatia să fie prelucrată si depozitată de către si în creier, mai precis în memorie, de unde poate fi reactualizată si folosită la nevoie atunci cînd se elaboreaza o prospectare de artă, literatură sau stiintză aplicată, sau în rezolvarea problemelor curente generate de evenimentele inerente vietzii; acestă definitie pare mai aproape de adevăr, căci o informatie fără integrare este o informatie pasivă, care nu participă decît în parte sau deloc la actiunea care în mod obisnuit succede gîndirii bazate pe cunoastere; nu are deci ceeace ce Bacon (1597) numea "power" în "knowledge is power "!; în limba română există o expresie asemănătoare în "cine are carte, are parte" care corespunde perfect aforismului lui Bacon !
Prin urmare "cunoasterea" corespunde în acceptiunea de azi "informatiei integrate", care de fapt se transformă într-un instrument al puterii, al fortei, fie al cuvîntului rostit sau scris, fie al reprezentării artistice (grafică, pictură, muzică, etc) al actiunii initiate si dinamizate ideologic, politic sau de altă natura. Evident că din acest punct de vedere, "cunoasterea " manipulată pînă la "dezinformare" devine o armă destructivă, care în istoria tulbure a omenirii a dus la dezastre: razboaie, intolerantză religioasă culminînd cu Inchizitia, regimuri politice adversare intereselor maselor, mergînd de la scalvagism la nazism si la comunism de tip stalinist, la miscări violente bazate pe ură declansate de doctrine politico-religioase ca cele de nuantză islamica la care asistam în zilele noastre....
Cunoasterea deci nu are numai aspect constructiv pentru om, dar si destructiv; devine din instrunment de progres si coeziune socială- prin ameliorarea vietzii oamenilor, promovarea valorilor artistice si morale etc -,o armă de dezbinare si dezumanizare cînd este pervertită si utilizată ca armă de atac si dezorientare a maselor necunoscătoare.
Cum se poate instaura si mentine o "cunoastere " pozitivă, creatoare de valori umanistice??
Există două conditii indispensabile care sustin "cunoasterea" pozitivă -aceea a informatiei integrate construită în scopul de a ajuta pe om în strădaniile lui-: apărarea "Libertătii" sub orice formă si educatia maselor în sensul căutării adevărului.
Libertartea este ideea pentru care omul a acceptat chiar moartea pe parcursul istoriei, căci nu există "fericire" -atît cît poate fi ea imaginată în viatza omului- fără libertate si democratia -forma de conducere politică cea mai aproape de idealul umanistic- si care nu poate fi concepută să functioneze decît bazată pe libertate individuală: libertate de miscare, de expresie, religioasă -incluzînd tolerantza-, libertate de actiune cu respectul libertătilor comunitătii în care trăieste; nu există progres fără libertate. Acesta e un adevar istoric si un exemplu viu, este comparatia care se poate face între civilizatia vestică si lumea arabă sau africană de astăzi în care libertatea este restrînsă de ignorantză sau de doctrine politico-religioase.
Educatia este calea de a oferi maselor forma de viatza cea mai potirivită progresului uman, forma care să corespundă unui ideal întelectual si moral apropiat de om si pentru om; este aceea care lămureste în mintea oamenilor natura relatiilor care trebuie respectate în comunitate, pentru ca ea să functioneze armonic, care îl învatză limitele libertătii civice si mai ales religioase- care trebuie să ramînă o problemă individuală si să nu fie amestecată în activitatea statului- si să lămurească mintile întunecate că nu există fiintze umane de mai multe categorii ci toate sunt egale, femei si barbatzi.
Trebue recunoscut că în zilele noastre "cunoasterea" suferă de pe urma cumunicării informatiei -datorita mutiplelor mijloace tehnologice ale informaticii -în sensul că sunt difuzate pe ecranele computerelor, I pod-urilor, telefoanelor portative, etc, "informatii" care ori sunt neadevărate, ori pot fi folosite în scopuri subversive si prin acesta devin nocive mintii omenesti. Numai o educatie solidă si bazată pe adevăruri acceptate poate contracara efectul nociiv al utilizării inconstiente a mijloacelor de comunicare. Acestă constatare subliniază odată în plus necesitatea unei solide educatii care să-l ferească pe om de greseală în sensul de a rezista curentelor interesate în actiuni extremiste discriminatorii.
Cunoastera deci înseamna "înformatie gîndită, integrată" spre folosul omului si care trebuie apărata cu ajutorul Libertătii.






Dr. Dinu Dimitriu     10/3/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian