Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sub steaua câinelui

Într-o zi toridă de iunie, împătimiti de poezie, din curiozitate ( o nouă carte a Victoriei Milescu?), din prietenie, ne-am adunat Sub steaua câinelui la Muzeul National al Literaturii Române. Ora 13.00 fix. Si înainte ca emotia să ne cuprindă, ascultând interventiile invitatilor, ne-am trezit în mijlocul unei alte competitii: un scaun în plus? Norocosii au obtinut unul prin „suplimentare”, dar ce te faci când nu mai este loc nici pentru acesta. Te rezemi frumusel de un perete sau de spătarul unui scaun ocupat si împrumutând un aer „multumit”, asculti.
Gata cu forfota si gluma. Cei care au intrat în „vizorul” nostru, personalităti marcante ale literaturii române, asteptau să-si expună impresiile „răsărind” dintre florile care invadaseră „masa prezidiului”. Între acestea, patru vajnici specialisti într-ale condeiului, o carte, Sub steaua câinelui (Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2012) si autoarea ei, Victoria Milescu. „La al patruspezecelea volum”, asa cum afirma dl Stefan Cazimir, cunoscutul scriitor, primul dintre vorbitori, după deschiderea oficiată de dl Lucian Chisu, directorul MNLR, cel care a făcut o mică introducere în opera poetei. Dar se pare că numărătoarea domnului profesor Cazimir nu e tocmai exactă. După alte calcule, era al saptesprezecelea! Polemica s-a stins repede si a început o alta: triliard, un cuvânt care nu se regăseste în paginile stufoase ale DEX-ului. Si completează: „Dacă admitem forma triliard, înainte ar fi biliard”. Rumoarea din sală a demonstrat că umorul domnului Stefan Cazimir a fost gustat. „Poeta este un alergător de cursă lungă care are darul de a crea atmosferă prin acumulare de detalii, prin convergenta acestora”. Iar poezia ei „este o poezie pe care dacă ai parcurs-o, simti că ceva ti-a rămas, inclusiv dorinta de a o reciti”, a încheiat distinsul specialist în Caragiale.
Scriitorul Emil Lungeanu, referindu-se la titlul cărtii, a precizat că steaua principală Sirius – Câinele mare – era o stea venerată de antici. „Demersul literar al Victoriei Milescu se caracterizează prin ironie si umor. Suntem acomodati cu economiile de expresie care definesc lirica Victoriei Milescu, de o simplitate elegantă si o eficientă extraordinară”. Si completează: „Pariati cu încredere pe acest jocheu călare pe un Pegas urias pentru că veti câstiga nume de istorie”.
În interventia domniei sale, scriitorul Horia Gârbea, presedintele filialei Bucuresti a Uniunii Scriitorilor, remarcă: ,,ironică si autoironică în fata acestei lumi, Victoria Milescu si-a construit cariera ascendent ajungând acum la momentul în care poate să apese pe un buton care să o ducă la etajele cele de mai sus”: ,,Când esti mic / nu te ia liftul /cei mari trec grăbiti peste tine / degeaba tipi: azi am ajuns primul” (Când esti mic). ,,Victoria Milescu si-a păstrat identitatea si a perfectionat-o pe principiul bulgărelui de zăpadă”, si exemplifică cu poemul Tablou ,,un poem care ne înfioară. Un text extrem de profund care probează calitatea poeziei Victoriei Milescu”. În final, dă citire poemului Aerul plin de aer, ,,un poem pe care as fi preferat să-l scriu eu”, si încheie ,,totusi, ceva se poate face si de unul singur….poezia”.
Din sală au avut scurte interventii: poetul Gheorghe Istrate: ,,o asemenea carte ar trebui reeditată într-o editie de lux”, si scriitorul Ion C. Stefan, directorul editurii Arefeana, dar alte interventii au fost scurtate de dl Lucian Chisu fiind ,,căldură mare’’, că tot suntem în ,,Anul Caragiale’’. Aceste interventii dar mai ales recitările actritelor Lidia Lazu si Anda Saltelechi au făcut ca prin fata ochilor si urechilor asistentei să se perinde: Doctorul, Vânzătorul de ziare, Fata cu serpi în păr, Omul cu ochelari negri, Cesetorul din colt, Piticul din intersectie, aproape toti mergând ,,pe linia albă punctată / dintre viată si moarte”, având uneori sansa să se întâlnească „fată în fată cu însusi Dumnezeu”, o lume simplă, comună, dar ,,plină de sensuri, de gravitate, de dramatism’’, după cum scrie criticul Gabriel Dimisianu pe coperta a patra a cărtii. În consonată cu acesta, Horia Gârbea remarca în prefata cărtii cum că textele cărtii ,,fac apel la autoironie, la acea formă de asumare a nimicniciei care nu este pentru artist o capitulare, ci o privire lucidă...’’
În sala devenită neîncăpătoare s-au aflat poeti, prozatori, critici, editori. Între acestia: Gabriel Dimisianu, Radu Cârneci,Toma George Maiorescu, Nicolae Grigore Mărăsanu, Lucian Gruia, Ion Monafu, Ion Lazu, George Călin, George Corbu, Mariana Ionescu, Paula Romanescu, Gelcu Maksutovici, Zaira Samharadze, Niculina Oprea, Crina Bocsan Decusară, Tatiana Rădulescu, Maria Cristiana Purdescu, Elena Armenescu, Monica Muresan, Elis Râpeanu, Ioana Stuparu, Ioana Sandu, Ana Calina Garas, Nicolae Cacovean, Elena Diatcu, Marina Roman, Sorin Stratilat, Dorel Vidrascu etc. Din partea mass-mediei, publicatia ,,Cronica Fundatiilor”, editată de Fundatia Internatională ,,Mihai Eminescu”, a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, fiind prezenti dl director Marian Dumitru si dna Virginia Mehes, redactor-sef, consemnând, ca martori ai timpului, cu reportofonul sau cu aparatul de fotografiat, cronica unei manifestări culturale pline de căldura si strălucirea verii, a poeziei, a prieteniei.








Virginia Mehes    7/19/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian