Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cu fatza spre trecut - o carte de Virgiliu Tătaru

În ultima vreme, a devenit deja un fapt obisnuit ca remarcabilul scriitor mehedintean Virgiliu Tătaru să ne ofere, cu o frecventă aproape trimestrială si admirabilă generozitate, câte o carte de excelentă valoare, atât prin continutul stiintific, riguros structurat si documentat, prin măiestria abordării, cât si prin faptul că, de fiecare dată, caută să aducă, în prim plan, contributia prestigioasă a marilor personalitati mehedintene la patrimoniul culturii nationale românesti.

Din acest ultim punct de vedere, cred că nu gresesc afirmand că, în ultimele decenii, conjudeteanul nostru Virgiliu Tătaru s-a dovedit a fi cel mai pasionat si prolific cercetător si slujitor, prin "cuvântul scris", al stiintei, culturii, în general, din Oltenia, cât si din acest colt de tară al Mehedintiului, atât de bogat nu doar în splendori ale naturii, dar si în privinta unor străvechi traditii de viata spirituală. Marturie incontestabila sunt cele aproape 30 de cărti publicate deja, alte 6-7 care îsi asteaptă rândul, mizându-se pe eforturi intelectuale si financiare, uneori dramatice, având în vedere atât starea de sănătate precară a scriitorului, cât si lipsa aproape totală a sprijinului financiar din partea forurilor culturale, a autoritătilor locale si judetene.

Volumul, apărut zilele acestea în Editura Profin si intitulat "CU FATA SPRE TRECUT", oferă cititorilor încă un minunat prilej de rememorare a unor aspecte semnificative din istoria culturii acestor plaiuri, de reflectare asupra contributiei unor înaintasi ai nostri, personalităti stiintifice remarcabile, la propasirea culturii locale, a culturii românesti, în general.
Sunt grupate aici peste 20 de studii, articole (cu interesante si adesea inedite date, informatii, judecăti de valoare) care pot fi structurate în câteva categorii, desi aparent distincte, totusi inspirat îmbinate si armonizate.
Majoritatea abordărilor se referă la personalităti de exceptie, scriitori, oameni de stiinta, publicisti care s-au afirmat, de-a lungul vremii, prin fapte, realizări deosebite în plan cultural, istoric, politic, servind ca modele, repere, pentru contemporanii lor, cât si pentru posteritate.
Consemnăm câteva titluri semnificative : "Alexandru Bărcăcilă, colaborator de prestigiu al revistei ARHIVELE OLTENIEI", "Nicolae Iorga în viziunea lui Constanin D. Ionescu", "Un mare mehedintean: Nicolae I. Herescu", "Un dascăl mehedintean uitat : Dumitru Dicu", "Scriitorul Ion Ghica si banul Nicolae de Closani", "Mehedinteanul Dumitru Tomescu si revista RAMURI", "Mihail Kogălniceanu tratat de un medic mehedintean".
De retinut si referirile la scriitori severineni din zilele noastre, pentru care autorul cărtii are cuvinte de laudă si pretuire, asa cum e cazul lui Valeriu Armeanu ("Un mare talent: scriitorul Valeriu Armeanu"), Paula Scalcau ("O inteligentă de exceptie : scriitoarea Paula Scalcau"), Anna Eichert-Giurcă ("ARMONIA -ESENTA GÂNDULUI de Anna Eichert-Giurca"), Florian Vlădica ("O scrisoare de suflet prietenului Florian Vlădica"). .
Cateva titluri privesc, în mod special, domeniul publicisticii, al realitătilor social-politice românesti din anumite perioade, la care, de asemenea, Virgiliu Tătaru s-a mai referit adeseori, în lunga sa carieră de ziarist împătimit ("Două reviste în polemică : DATINA si GÂNDIREA", "Traditii publicistice în Mehedinti : REVISTA ASOCIATIEI ÎNVĂTĂTORILOR MEHEDINTENI", "Mehedinteanul Dumitru Tomescu si revista RAMURI", "Realităti politice, economice si sociale oglindite în presa mehedintean` din secolul al XIX-lea") sau evocă evenimente istorice semnificative ("Despre eroismul românesc în Primul Război Mondial", "Elena Farago în sprijinul răsculatilor din Mehedinti"). .
Amintim si cele doua referiri la istoricul si prestigiul Liceului Traian, pentru a cărui reputatie centenară sunt exprimate cuvinte de laudă si pretuire binemeritate : "Liceul Traian -o prestigioasă institutie de învătământ din Mehedinti" si "Mărturiile unui francez -fost profesor al Liceului Traian".
.
Din multitudinea titlurilor mentionate, sunt evidente, deopotriv`, diversitatea abordărilor, cât si staruinta, pasiunea exemplară a autorului cărtii pentru slujirea cauzei nobile a iluminării cititorului prin cultură, prin dezvăluirea zestrei spirituale mostenite de la înaintasi si care se cade a fi îmbogătită, în continuare, de generatia prezentă. Nu întâmplător sunt invocate, atât la începutul, cât si la sfârsitul cărtii, câteva fraze emotionante din publicistica eminesciană, din care citez : "Schimbati opiniunea publică, dati-i altă directiune, răscoliti geniul national, spiritul propriu si caracteristic al poporului din adâncurile în care doarme, faceti o uriasă reactiune morală, o revolutiune de idei, în care ideea ROMÂNESC să fie mai mare decât UMAN, GENIAL, FRUMOS, în fine, fiti români, români si iar români... Natura poporului, instinctele si înclinarile lui mostenite, geniul lui, care adesea neconstiut, urmăreste o idee pe când tese la războiul vremii, acestea să fie determinante în viata unui stat, nu maimuterirea legilor si obiceiurilor străine".
.
Am mai făcut-o si cu alte prilejuri, voi aminti si de această dată autoritătilor, edililor indiriguiti să răspundă si de cultura locală, că Virgiliu Tătaru, prin truda lui neistovită, de-o viată, ca ziarist si scriitor, prin zestrea stiintifică, literară exceptională cu care a îmbogătit patrimoniul culturii mehedintene, merită măcar un minimum de atentie, de recunoastere si pretuire, un sprijin material necesar finalizării următoarelor sale proiecte scriitoricesti, inclusiv reeditarea "Dictionarului personalitătilor mehedintene", asteptat deja si de multi conjudeteni de-ai nostri, stabiliti în străinatate, inclusiv în Canada, America, unde multe din cărtile lui Virgiliu Tătaru sunt cunoscute deja.
Mi-e greu să înteleg cum persoane importante din conducerea municipiului si judetului nostru, potentiali sponzori, la apelurile de sprijin repetate, prin scrisori recomandate ale celui în cauză, nu s-au învrednicit nici măcar să dea un răspuns formal, dacă nu un minim ajutor financiar, lăsând totul pe seama modestei pensii a respectivului (deja afectat de o îndelungată suferintă, în ultimii ani). .
Voi încheia, citând câteva rânduri dintr-o emotionantă scrisoare a autorului cărtii, redactată recent, exprimând deopotrivă nedumerirea si mâhnirea acestuia, pricinuite de lipsa de întelegere si de sprijin fată de actul trudnic si nobil al culturii, chiar si în zilele noastre. Citez : "Să concepi o vastă enciclopedie a spiritualitătii mehedintene, pe o perioadă de cinci secole, să publici 28 de cărti, să ai în curs de aparitie alte 7 cărti, în contextul spiritualitătii nationale si europene, să te afli aproape de pragul celor 75 de ani de viată, din care 61 de ani tinând permanent condeiul în mână, si tu, Conducere a judetului, municipiului si culturii să nu cunosti că acest OM există, traieste în comunitatea severineană, nu ti se pare, scumpe prieten, o trista si ciudată anomalie a vremurilor noastre, de primejdioasă si îngrijorătoare confuzie a valorilor ?"
Comentariile sunt de prisos ! .







Prof. Florian Vlădica    7/6/2012


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian