Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Mihail Konteschweller si telemecanica.

Ne aducem aminte adesea de jocurile din copilărie. Ne minunăm de imaginatia de care am dat dovadă. Privim adesea la jocurile copiilor din zilele noastre . Ne minunăm de imaginatia de care dau dovadă în jocurile lor. Uneori părintii îi încurajează în jocurile lor de-a dreptul fabuloase. De cele mai multe ori , noi , ca părinti sau educatori, suntem interesati de performantele institutionalizate si nu dăm importantă dezvoltării imaginatiei copiilor. Sunt multe exemple de solutii tehnice de avangardă care au încoltit în mintea oamenilor în perioada copilăriei. Un exemplu este craioveanul Mihail Konteschweller.

Copilăria
Mihail Konteschweller s-a născut în data de 23 mai 1897 la Craiova.
Din păcate nu dispun de date despre studiile primare si secundare pe care , probabil, le-a făcut la Craiova. Documentele mentionează că în 1914, adică la vârsta de 17 ani , a făcut mai multe fotografii aeriene deasupra Craiovei. A folosit un zmeu, pe care a fixat un aparat de fotografiat si pe care îl declansa de la sol cu ajutorul unei sfori .Se poate spune că a fost prima încercare de comandă de la distantă, sau , altfel spus, de telemecanică, domeniu care l-a pasionat si în care a fost un pionier recunoscut în tară si în străinătate.
Contributii în radiofonie.
Studiile superioare le-a făcut în Anglia fiind preocupat de radiofonie.
În timpul primului război mondial dar mai ales imediat după terminarea lui, interesul pentru radiofonie si telegrafia fără fir a crescut foarte mult .Craioveanul Nicolae Vasilescu Karpen, instalează, la Bucuresti, lâgă lacul Herăstrău, în 1915 primul post de radiotelegrafie – cunoscut sub acronimul TFF , telegrafia fără fir, din România cu care a intrat în legătură cu statii similare din Europa. . Avea o putere de 150 kW.De altfel, în 1917 Lucien Lévy inventează superheterodina , adică receptorul radio standard utilizat, ca schemă de principiu, până în zilele noastre atât în receptoarele de trafic cât si în cele casnice.În perioada 1924- 1925 Mihail Konteschweller a locuit si a lucrat la Paris unde a realizat mai multe aparate de radio de tip ultra-reactie si super-reactie.
Mihai Konteschweller publică în reviste de specialitate rezultatele obtinute în domeniul radiofoniei. Una dintre acestea, RADIOFONIA, cu aparitie bilunară, apărută la 15 octombrie 1925 îl avea colaborator pe Mihai Konteschweller, alături de prof. doctor D.Hurmuzescu, comandor Boerescu, ing. I. Halpern, ing. I. Bruneanu, ing. Sergiu Condrea si ing. Emil Petrascu. Cât de importantă a fost această revistă în răspândirea cunostintelor despre radiofonie rezultă si din memoriile profesorului Mihail Gelep.” În anul 1926 întâmplarea face să-mi cadă în mână o revistă de radio, în care era descris un aparat cu 3 lampi, - inventiunea unui concetătean de-al nostru stabilit la Paris, si al cărui aparat pe vremea aceia era cotat ca cel mai bun - Super Reactia Dr. Konteschweller. După multe, foarte multe încercări, din cauza nestiintei am ajuns totusi să înjgheb acest aparat care da auditiuni satisfăcătoare..”.
Experienta acumulată în acesti ani a fost prezentată în două cărti :Actualităti radiofonice, publicată la Bucuresti în 1931 si Radio pentru toti (2 volume), publicată la Bucuresti în 1930 si 1931 de Tipografia "Dimitrie Cantemir" si premiată de Academia Română.

Contributii în telemecanică.
Pasiunea lui Mihail Konteschweller pentru telemecanică a culminat în 1934 prin realizarea unui vaporas telecomandat. Iată cum este descrisă această realizare în cartea „Enciclopedia inventiunilor tehnice”, apărută în 1939 la Bucuresti sub îngrijirea ing. Nicolae Constantinescu .” În cadrul expozitiei târg a industriei românesti tinută în Parcul Carol I în toamna anului 1935, vizitatorii au putut vedea un vaporas pe lacul parcului, condus de pe mal prin ajutorul undelor electromagnetice. În aplicarea acestei demonstratii, inventatorul ing. Mihai Konteschweller, a aplicat solutii cu totul originale, cu mijloace modeste si într-un timp scurt. Vaporasul poate primi 6 comenzi : înainte, înapoi, la dreapta si înainte, la stânga si înainte, sirenă si oprire. Aceste comenzi sunt suficiente spre a conduce vaporasul în orice punct de pe suprafata lacului”. Contributiile lui Mihail Konteschweller, ajutat si de ing. Gheorghe Volbură, la realizarea telecomenzii se referă atât la pupitrul de comandă, mânuit de pe mal, cât si la partea de receptie montată pe vaporas. Iată cum era descrisă această componentă .” Chestiunea aceasta a releului e de o importantă deosebită , căci de functionarea lui ireprosabilă depinde în cea mai mare parte siguranta functionării. Releul adaptat la vaporas este improvizat de inventator din 2 bobine de receptor telefonic, montate pe un miez magnetic. Pentru a asigura un reglaj mai fin al tensiunii paletei ( adică al cârmei ) s-a aplicat acestuia un resort de ceasornic. Vaporasul a putut fi condus pe toată suprafata lacului care se întinde până la 2-300 de metri de postul de emisiune”.
Solutiile imaginate si rezultatele obtinute de Mihail Konteschweller în domeniul comenzii de la distantă au fost publicate în cartea „ Telemecanica” apărută la Tipografia Cuvântul Românesc din Bucuresti în 1937. Această carte, premiată de Academia Română, l-a consacrat ca promotor al telemecanicii în tara noastră. Termenul de telemecanică a fost utilizat în literatura de specialitate din tara noastră până în anii 80 , un exemplu fiind revista Automatica, Telemecanica.

Mihail Konteschweller, istoric al posturilor de radio.
Mihail Konteschweller a mai scris încă două cărti Televiziunea si alte înfăptuiri în legătură cu electricitatea, publicată în 1938 si Radioelectricitatea, publicată în 1944 de Fundatia Regală pentru Literatură si Artă.
Cartea Radioelectricitatea cuprinde multe informatii necesare, la vremea aceea, unui tehnician , unui inginer care lucra în radiocomunicatii, într-un studio de Radio dar cuprinde si o descriere a posturilor de radiodifuziune din România: „Radio Bucuresti de 12 kW , Băneasa-Otopeni , 1929;Radio România de 150 kW , Bod- Brasov, 1935;Postul pe unde scurte de 4 kW , Bucuresti 1941;Radio Moldova de 5kW pe 259 m , Iasi , 1941.
Programele au loc în sediul societătii, str. General Berthelot 60, Bucuresti, unde sunt amenajate 3 studiouri si 2 cabine pentru conferentiari. Într-un viitor apropiat sediul societătii si studiourile se vor muta în Casa Radiodifuziunii care urmează să se construiască pe Bulevard Maresal Prezan, lângă Arcul de Triumf.
Postul Radio Bucuresti este alimentat în întregime dela reteua de curent trifazic a orasului (consumă 75-80kW).Radio România este unul dintre cele mai mari posturi de radiodifuziune din Europa. S’a ales o undă lungă (1875 m) pentru a reduce absorbtia produsă de munti si de păduri. Acest post deserveste în undă directă aproape tot cuprinsul tării, afară de regiunea Timisoarei.
În deosebire de celelalte posturi de radiodifuziune, postul dela Bod nu este alimentat dela retea si are o uzină proprie. Un grup de trei motoare Diesel, de câte 40kW, din cari unul de rezervă pentru energia electrică necesară....
Al treilea post al Societătii Române de Radiodifuziune a fost construit de d-l dr.ing. E.Petrascu, Directorul tehnic, în colaborare cu inginerii societătii. Realizat întîi ca post de 100 de wati la Institutul Electrotehnic din Bucuresti, a fost mutat la Băneasa, completat si în urmă mărit la 300 wati alimentare anodică. După aceea a fost înlocuit cu postul de 2kW calculat si construit în întregime de Societatea Română de Radiodifuziune. În urmă acest post a fost mărit la 4kW antenă si mutat în Bucuresti.

Profesorul Mihail Konteschweller
A lucrat ca inginer la Bristol (Anglia), la Resita, la Casa Scoalelor si în cadrul Armatei române, iar în ultimii ani de viată a fost profesor la Politehnica din Iasi, catedra de curenti slabi.Desi a activat la Iasi numai doi ani, 1945- 1947 , an în care a decedat la vârsta de 50 de ani, prezenta sa a fost atât de puternic receptionată încât promotia de ingineri din 1948 a Universitătii „Gheorghe Asachi” din Iasi poartă numele de „ promotia prof. dr.ing. Mihail Konteschweller”.

http://gheorghe.manolea.ro





Gheorghe Manolea    12/3/2011


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian