Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
1 Noiembrie. – ziua în care este celebrată amintirea celor plecați dintre noi

Ziua Morților, Ziua tuturor Sfinților, Luminația sau Luminațiile, 1 Noiembrie este ziua în care se pomenesc morții, ziua în care gândurile celor vii se îndreaptă către cei dragi care au trecut în neființă. Ea este celebrată în foarte multe țări creștine din lume.

Credincioșii merg special la biserică și la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoțit pe drumul vieții. În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii și mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuți în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porțile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morții vin să-i viziteze pe cei vii, scrie Ziarulunirea.ro.

Semnificația Zilei morților se regăsește în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiția a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni. În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta. Unii credincioși ortodocși sărbătoresc Ziua Mortilor nu în 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie, dar anul acesta sâmbăta cade în ziua de 1 noiembrie.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

De aici și obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a ne ruga pentru sufletele morților. În Biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seara) în memoria celor trecuți în veșnicie. Pe 2 Noiembrie, preoții catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru proprii răposați, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale și una pentru sufletele credincioșilor care au aparținut de parohia respectivă.

ZIUA MORȚILOR. Ziua de 1 noiembrie este cunoscuta, in special in Transilvania, ca si ziua de „Luminatie“ sau „Ziua Mortilor“. In fiecare an, mii de credinciosi merg la mormantul celor care au trecut in eternitate, aranjeaza morminte, aprind o lumanare, spun o rugaciune si dau pomana pentru amintirea celor dragi. Istoria acestei zile este una care se intinde pe durata a cateva secole, fiind caracteristica religiei catolice.

ZIUA MORȚILOR pe mapamond. Ziua Mortilor a fost practicata ca festival de acum 3000 de ani. Celebrata pe 1 si 2 noiembrie, semnifica onoararea lui Samhain. De asemenea, este cunoscuta sub numele de Dia de los Muertos. Se crede ca in aceste doua zile, toti cei morti se intorc pe pamant pentru a-i intalni pe cei dragi. Pe 1 noiembrie, se amintesc sufletele tuturor preotilor decedati care nu au fost recunoscuti in crestinism. Acesta este modul in care este pastrata „Ziua tuturor Sfintilor”. Dupa aceasta, s-a decis ca ar trebui amintite sufletele tuturor persoanelor decedate, de aceea ziua de 2 noiembrie este sarbatorita ca „Ziua tuturor Sufletelor”.





Sabin Popescu    10/31/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian